sobota 2. února 2008

o lavičce

Tam na březích Lago di Lugano se rozprostírá stejnojmenné město Lugano, "la bella citta" švýcarského kantonu Ticino. A na promenádě, táhnoucí se okolo jezera, mnozí z kolemjdoucích a korzujících využijí postavených laviček k odpočinku, k přemítání, k rozhovorům, k pauze mezi jednou procházkou, obědem a další procházkou. Třeba. A třeba taky ne. Těch červeně natřených laviček je tam mnoho. Jen jedna se však od ostatních něčím liší. Ta jedna jediná pamatuje dějiny, nejrůznější události, které se stávaly přímo na ní nebo v její blízkosti. Bývaly to příběhy jednoduché, příběhy, které i jejich aktéři brzy zapomněli nebo je za příběhy vůbec nepovažovali. Ale mnohé zůstaly nebo zůstávají v paměti lidí dosud.

U této lavičky se vedly nekonečné debaty o smyslu trvání švýcarské neutrality v předvečer první války. Zde se o několik let později pokoušeli italští fašisté vymyslet plán na připojení k Itálii. Demonstrace, ve které tehdy tyto snahy vyústili, ještě dnes jitří vášně v jinak klidném, někdy až nudném Švýcarsku.

Do italské části Švýcarska se často stahovali lidé, kteří ve své vlasti měli problémy se zákonem. Lidé, kteří však tvoří své vlastní zákony a sami je naplňují. Bossové italské mafie hojně využívají služeb zdejšího nezávislého bankovnictví. Nevěří ani italským bankám, i když mnohé mívali (nevím, jak teď) pod palcem. A tak i na této lavičce se konaly nelegální obchody, zde sedával padouch Terazzini a využíval zdánlivého pocitu bezpečí, vysmíval se marným pokusům palermského policejního ředitele Cattaniho o jeho zatčení. Protože lidi posedlí mocí se cítí neohrozitelní. Jen potřebují mít ve své blízkosti zástupy bodyguardů.

Ale tyto fakta sepsali už jiní. A tak se zaměřím spíše na ty méně známé, někým opovrhované, někdy možná až moc soukromé, rozhodně ne důležité pro svět (i když…), však v každém případě šťastné. Protože tahle lavička na břehu jezera je lavičkou zázraků.

Byly časy, kdy se zde z dětí stávali dospělí, ano, i v této veskrze konzervativní krajině. Nebo tady Marco nemohl pochopit, proč po tolika letech života je najednou sám. Inu lidé přicházejí, odcházejí a nikdo zde není na věky. Bylo mu těžce a tuto lavičku si vybral jako místo posledního pohledu na svět. Jenže si vybral špatně. Toto místo není určené k odchodům. Tohle místo vlévá novou krev do žil, novou naději do života, novou chuť poprat se s nepřízní osudu a všechny překážky obrátit ve svůj prospěch.

V dobách ještě ne tak zcela dávných tady začínal nový život mnoha těch, co už nedokázali trpět buzerací hloupých, malých, ale o to více škodných. Tady začínaly nové osudy lidí, co utíkali v rychlosti, bez rozloučení, z náhlého popudu. Zde se jim rozprostřel ten první, opravdový svobodný prostor, možnost zůstat nebo jet kamkoliv, žít dle svých vlastních schopností. Ano, právě tady, na lavičce zázraků.

Mladí i dospělí, staří či ti, do kterých byste to v životě neřekli, zde poprvé čekali na tu svou, na toho svého. A nebo podruhé, potřetí, vždyť je to jedno. Možná byla svědkem i rozchodů, trpkých a osudových rozhodnutí. Ale i tohle k životu patří a s každým koncem něco začíná, a co, to už záleží na každém zvlášť.

Možná na ní jednou kdosi měnil své názory na svět, ztratil víru v přátelství, v upřímnost, v normálnost, tak jak on ji chápal a snažil se přistoupit na hru těch ostatních. Třeba si myslel, že být podezíravý, egoistický a zlý mu pomůže pohodlněji přežít. Třeba se snažil naučit něčemu, v čem mnozí už byli vychováni. V tu chvíli si k němu ale přisedl někdo - a je úplně jedno, jestli to byl on nebo ona (i když ona je vždycky příjemnější :-)) - kdo mu pomohl vrátit zpět ztracenou víru. Svým chováním, svou bezprostředností, svou bezelstností, svou laskavostí, úsměvem, schopností vyprávět i poslouchat, vnímat a chápat. Ten okamžik mu dokázal, že ta jeho "normálnost" je ta pravá, že vše ostatní je anomálie, zbytečnost, která prorůstá tímto světem jak rakovina. Ale lék existuje. Jen léčba je tvrdá a bolestná. A bolesti se každý bojí.


Ale možná se mýlím. Možná se na ní nikdy nic nestalo, nebyla svědkem žádného příběhu, byla a je dodnes jen obyčejnou, červeně natřenou lavičkou, stejnou, jako všechny ostatní na břehu Lago di Lugano.
……………..

Přesto tato obyčejná, červeně natřená lavička zůstane navěky v mých vzpomínkách. To vím.

Lugano 4.6.2007

Žádné komentáře:

Okomentovat